ÇANAKKALE SANAT TİYATROSU
 
 
 
YAŞASIN KOMEDYA
Büyük Oyunu
1 Perde - 1 Saat 15 Dakika
Yazan Anton Cehov - Haldun Taner - Mustafa Uğur Yağcıoğlu
Yöneten Abdülkadir Katra
 
 
 
 
 
Oyunun Konusu

Çehov Rusya'nın kaotik geçiş dönemi yazarlarından olup oyunlarında, yaşanan bu kaosu başarıyla yansıtmaktadır. Sistemlerin ve yönetimlerin değiştiği coğrafyalarda insanın aynı kalması beklenemez ancak bu süreç son derece sancılı ilerler. İnsanlar değişir, dönüşür ama kısa vadede eski-yeni kültürel şokunu benliklerinden silemezler. Yabancı ve yerli yazarların kaleminden çıkan kolaj eserimizde; Anton Çehov, Haldun taner ve Mustafa Uğur Yağcıoğlu oyunlarında çağını başarıyla yansıtmakta, alt metinler (ayrıntılar) oyun örgüsüne hakim olabilmekte ve oyunun tamamına yayılabilmektedir. 

Bir Evlenme Teklifi evlenme arzusundaki bir kadının takıntılarını ve bir türlü iletişim ortamı bulamadığı eş adayıyla yaşadığı münakaşaları anlatır. 

Ayı'da, ölmüş kocasının yasını tutan Bayan Popov, eve alacaklı olarak gelen emekli topçu teğmeni Simirnov'a aşık olur. Ne var ki karşılıklı olan bu  aşk öfkeden doğar. 

İlan'da, yanlış anlama sonucu ortaya çıkan teatral ironiden kaynaklanan komedya unsurları alt metni oluşturmaktadır. Bir kadın ve bir erkek gazeteye eş bulmak için ilan verirler. Kadın kendisine uygun bir eş ararken, erkek köpeğini çiftleştirmek için uygun bir dişi köpek bulma niyetindedir. 

Her üç oyunda da ansızın gelişen olaylar, insanın içinde bulunduğu ruh halini yansıtmakta ve geçtiğimiz çağda bile insanların ne denli iletişim sorunu çektiğini ön plana çıkarmaktadır.

Oysa ayrıntılarda gizlidir insan. Bir Evlenme Teklifi'nde Natalya'nın aniden başlayan inadı, Ayı'da öfkenin aşka evrilmesi, İlan'da kadının erkeğin söylediklerini istediği gibi anlaması, yazarların kalemindeki tutarlılık, bu üç oyunda da karşımıza çıkmakta ve değişen zaman ve mekanlara rağmen değişmeyen insanı anlatmaktadır.  
 
Neden Çanakkale Sanat Tiyatrosu'na Katılmalısınız?
 
  • Sanatsal oyunlarımız içinde yaratıcılığınızı ve tiyatral yeteneğinizi keşfedin.
  • Diğer Türkiye tiyatrolarındaki meslektaşlarınızla tanışın ve iletişim kurun.
  • Uluslararası sanatsal işbirlikleri oluşturun.
  • Yeni fikirlerden ilham alın ve en iyi uygulamaları paylaşın.
  • Avrupa ve uluslararası düzeyde Türk Tiyatrosu'nu temsil edin.
Yeni bağlamları, şehirleri ve bakış açılarını bize katılarak keşfedin...
0555 7685514
sanattiyatrosu17@gmail.com